ÚDRŽBA

Dno a vnější strana:


Dno a boky Vašeho sudu jsou ze dřeva a jsou přírodní. Vnitřní část není impregnovaná a měla by být co nejvíce pod vodou. Vnější část by měla být naimregnovaná impregnací na dřevo s UV filtrem, tak aby se dřevo zavřelo a zbytečně nehnilo. To samé platí o dnu. 

Doporučujeme natřít celý povrch sudu jedlým olejem a to 1 x ročně.

Ošetření sudu jedlým olejem je nutné provádět až po jedné sezóně používání. Jestliže natřete sud olejem před prvním napuštěním, olej zabrání vodě aby se nasákla do dřeva a tím pádem nedojde k natažení vlhkosti do dřeva a sud bude protékat.

Zásada je, čím více je dřevo pod vodou, tím lépe. Dřevo, které není pod vodou, ošetřujte, tak aby se dřevo impregnovalo.

Kotel nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu.

Vybírání popele se provádí pomocí lopatky na vybírání popela. Hliníkové víko – zakrýt při zátopu a ohřevu do úrovně nasávání. Nasávání v tomto okamžiku nechat otevřené pro rychlé spalování. Po dosažení teploty, víkem plně zakrýt kamna, tak aby došlo k dušení hoření a tím dlouhodobému spalování. Doporučeno i přes noc či při temperování.
 
Zimní údržba
 
Nesmí se káď úplně vypustit.
Doporučujeme nechat na dně vodu ve výši 10 cm ode dna. Jakmile sud vyschne, spáry se rozšíří a trvá delší dobu než dřevo natáhne vlhkost. Proto doporučujeme nenechat káď vyschnout.
„Nejkrásnější ze všech tajemství je být géniem a vědět to jen sám.“ Mark Twain